MENU
Goirleweg 5 | 2382 Poppel –Ravels ()

Menu

Onderhoudstips

Artevelum

Jarenlang plezier van uw gordijnen
  • De allerbelangrijkste vraag als u overweegt uw gordijnen te wassen, is het al nodig? Woningtextiel krijgt een beschermende finish mee, die vervuiling vertraagt. Vaak kan met een vochtige doek en stofzuiger oppervlakkig vuil afgenomen worden, al moet er bij hele lichte stoffen wel opgelet worden met vocht. Het beschermingslaagje wordt er bij elke wasbeurt ook meer en meer afgewassen, waardoor paradoxaal genoeg gordijnen die regelmatig gewassen worden, sneller ook weer vuil worden. Was dus zeker niet uit gewoonte, maar enkel uit noodzaak!
  • Volg het wasvoorschrift, sommige stoffen zijn niet machinewasbaar! Wij leveren de wasvoorschriften mee bij plaatsing van de gordijnen.
  • Ook al is de stof wasbaar, let even op de praktische kant. Het is geen goed idee om een heel groot gordijn in een huishoudelijke wasmachine te proppen. Het wassen kan dan niet goed en egaal gebeuren, en kreuken zullen uw deel zijn.
  • Was steeds met een gevoelig wasprogramma (wolwas) en zorg ervoor dat de gordijnen minimaal gecentrifugeerd worden. Centrifugeren aan 1200 toeren staat garant voor kreuken.
  • Dunne stoffen en vitrage hoeven vaak niet gestreken te worden als ze met een wolwasprogramma en met minimaal centrifugeren gewassen worden, en nat opgehangen worden. Het is echter niet te garanderen dat de stof in de trommel toch gedraaid geraakt en kreuken heeft. Een strijkbeurt is dan noodzakelijk, volg steeds het strijkvoorschrift.
  • Hoewel wij in ons atelier de stoffen voorkrimpen en daarmee al een groot deel van de krimp bij wassen kunnen voorkomen, is restkrimp bij natuurlijke materialen nooit uit te sluiten. Katoen en linnen kunnen tot 10 wasbeurten lang krimpen.